۱۲ مرداد ۱۳۹۰، ۹:۲۵

شیر مادر؛ معجزه ای آرامبخش برای مادر و کودک

شیر مادر؛ معجزه ای آرامبخش برای مادر و کودک

همدان - خبرگزاری مهر: مادران باید بدانند هیچ شیری از جمله شیر خشک و شیرهای متفرقه نمی تواند جایگزین مناسبی برای شیر مادر باشد زیرا شیر مادر معجزه ای آرامبخش برای مادر و کودک به شمار می رود.

به گزارش خبرنگار مهر، استفاده گسترده از شیر خشک و غذاهای کودک در ایام پس از جنگ جهانی دوم به‌خصوص در کشورهای توسعه‌یافته رشد چشمگیری یافت و همین امر باعث نگرانی جوامع جهانی شد.

بر همین اساس بود که در اول آگوست ۱۹۹۰میلادی سازمان بهداشت جهانی با همکاری یونیسف طی اجلاسی در شهر فلورانس ایتالیا، بیانیه‌ای را در تداوم، ترویج و حمایت از تغذیه با شیر مادر به امضا رساند که در این بیانیه بر اهمیت تغذیه نوزاد با شیر مادر در شش ماه اول زندگی و تأثیر آن بر تندرستی کودک و مادر تأکید شده است.

اما آنچه مسلم است اینکه ترویج تغذیه با شیر مادر و افزایش آگاهی عموم از خواص منحصر به فرد این شیر در سلامتی کودک و حفظ و تداوم شیردهی مادران، نیازمند گامی بزرگ و اساسی است.

شیر مادر به ‌لحاظ داشتن مواد پروتئینی و ویتامینی بسیار، بیش از سایر غذاها برای نوزادان توصیه شده و بسیاری از روایات وارده در دین اسلام، مدت آن را حدود دو سال مشخص کرده‌اند.

کودکانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند، از هوش و توان جسمی بالاتری برخوردارند

پزشکان نیز می‌گویند کودکانی که در دوران نوزادی از شیر مادر تغذیه می‌کنند، از میزان هوش و توان جسمی بالاتری نسبت به سایر نوزادانی که از دیگر منابع غذایی تغذیه می‌کنند، برخوردارند.

شیر مادر بهترین نوع تغذیه برای کودک است به نحوی که کودکی که درشش ماه ‌اول زندگی منحصراً با شیر مادر تغذیه می‌شود، کمتر به اسهال مبتلا شده و درصورت ابتلا، شدت بیماری در او کمتر است.

در تغذیه کودکان هیچ جایگزینی برای کودک به خوبی شیر مادر وجود ندارد و تغذیه کودکان با شیر مادر آنقدر اهمیت دارد که بسیاری از محققان در اقصی نقاط دنیا به تحقیق و پژوهش در مورد خواص این ماده پرداخته و آمارهایی مبنی بر اینکه شیر مادر سالانه جان یک میلیون کودک را نجات می دهد ارائه داده اند اما متاسفانه برخی مادران به دلایلی کودک خود را از این نعمت الهی محروم می کنند.

شیر مادر آنقدر مهم و باارزش است که خداوند تبارک و تعالی در قرآن کریم در آیه ای (سوره بقره- آیه 233) به اهمیت آن اشاره کرده و مادران را به دادن این هدیه به فرزندان خود امر کرده است و حتی در دیگر ادیان هم تغذیه با شیر مادر همواره مورد تاکید قرار گرفته است.

شیر مادر از جمله ارزشمندترین نعمت هایی است که خداوند در اختیار مادران قرار داده تا بدون هیچ سختی آن را به فرزندان خود عرضه کنند اما از آنجایی که زندگی ماشینی بر روی طبیعت انسان ها تاثیر بسزایی گذاشته است امروزه برخی از مادران را بر این امر داشته که حتی کودکان خردسال خود را که ماهها برای آمدنشان انتظار کشیده اند از این نعمت محروم کنند.

خطر ابتلا به اسهال شدید در نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند کمتر است

بر اساس تحقیقات انجام شده، خطر ابتلا به اسهال شدید و مرگ و میر ناشی از آن در کودکانی که در شش ماه اول زندگی از شیر مادر تغذیه نمی‌کنند، ممکن است تا چندین برابر بیشتر از کودکانی باشد که منحصراً از شیر مادر تغذیه می‌کنند.

ابن سینا در کتاب قانون در مورد اهمیت تغذیه با شیر مادر آورده است "شیر مادر برای نوزاد از هر شیر دیگری بهتر است زیرا بیشتر از هر غذای دیگری، به گوهر غذایی نوزاد که در زندگی جنینی به او می‌رسد شباهت دارد".

شیر مادر به‌علت دارا بودن ماده ایمنی به‌ نام ایمونوگلوبین تا حدود زیادی اسهال و استفراغ نوزاد را کاهش می‌دهد و نسبت به بعضی بیماری‌های دیگر ایجاد مصونیت می‌کند.

به ‌گفته پزشکان، شیر مادر نخستین واکسن نوزاد است و این ماده نه ‌تنها کامل‌ترین غذا برای نوزاد است، بلکه عامل مهمی در پیشگیری از عفونت و ضامن سلامتی جسمی و روانی شیرخوار است.

شیر مادر درجه حرارتی مناسب داشته، از آلودگی عاری است و میزان ابتلا به آسم و آلرژی را نیز در شیرخوار کاهش می‌دهد.

کارشناسان بهداشتی مزایای شیر مادر را از چند جنبه بررسی کرده و به این نتایج رسیده اند که تغذیه کودک با شیر مادر از هر شیوه دیگر تغذیه به‌مراتب ارزانتر است.

از سوی دیگر احتمال ابتلا به سرطان پستان و تخمدان،‌ شکستگی لگن،‌ پوکی استخوان و دیابت در زنانی که خود به فرزندانشان شیر می‌دهند، کمتر است.

شیرمادر مهمترین اقدام ایمن‌سازی در حفاظت کودک بر ضد بیماری‌های عفونی است

شیر مادر حاوی مواد مفید و ارزنده‌ای است که به‌منزله اولین و مهمترین اقدام ایمن‌سازی برای حفاظت کودک بر ضد بیماری‌های عفونی است و به‌دلیل ترشح هورمون مخصوص در مادرانی که خود فرزندانشان را شیر می‌دهند، این‌گونه مادران از امنیت خاطر و شادابی بیش‌تری برخوردار بوده و کمتر افسرده می‌شوند.

تغذیه با شیر مادر، رابطه عاطفی بین مادر و فرزند را افزایش می‌دهد و اثر مطلوبی بر رشد روانی و عاطفی شیرخوار دارد تا حدی که کودکان تغذیه شده با شیر مادر از امنیت روانی بیش‌تری برخوردارند.

از سوی دیگر تاکید شده که ظرف شش ماه اول زندگی، شیر مادر تنها ماده غذایی مورد نیاز نوزاد را تشکیل می‌دهد.

طی این دوران و در شرایط عادی، نوزاد نیازی به هیچگونه غذا و یا مایعات دیگر ندارد و تغذیه با شیر مادر، از نوزادان در برابر بیماری‌های خطرناک محافظت می‌کند.

آنچه مسلم است اینکه متاسفانه هر روزه بر تنوع شیرخشک های خارجی و ایرانی با مدل ها و رنگ های گوناگون افزوده می شود که توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است.

از سوی دیگر تبلیغات مختلف در زمینه فواید و ترکیبات موجود در شیر خشک ها، برخی را به این مسیر انحرافی کشانده که گمان می کنند اثر شیرخشک های خارجی می تواند بسیار مفیدتر از شیر مادر باشد.

بنابراین حتی برخی مادران با وجود اینکه شیر کافی دارند باز هم این وسواس را دارند که گاهی از شیر خشک هم استفاده کنند که این امر سلامت نوزادان را تهدید می کند.

کد خبر 1374332

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha